Næste

Venus - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

2 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Venus
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/venus

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Venus er nummer 2 planet fra Solen. Venus bliver kaldt for Jordens søsterplanet fordi den har næsten samme størrelse som Jorden og samtidig er det også den planet som er tættest på Jorden. Planeten er dog rigtig varm, tung og har en meget giftig atmosfære (dens form for luft), så mennesker kan ikke leve på planeten.

Venus er fuld af bjerge, kæmpe vulkaner, meteorkratere og gamle søer af lava. Men da dens atmosfære er så tyk, så kan vi ikke tage billeder af overfladen fra Jorden uden brug af snedig teknologi, som kan trænge igennem den tykke dis af støv som indhylder hele planeten. Den største vulkan på Venus hedder Maat Mons.

Venus har ligesom Merkur ingen måner - måske fordi den vejer meget lidt, måske fordi den er så tæt på Solen, måske en kombination af de to fakta eller noget helt andet.

Der bliver op til 450°C på overfladen og det er derved den varmeste planet i vores solsystem. Den er varmere end Merkur, selvom den er længere væk fra Solen, fordi den har en meget tyk atmosfære som virker isolerende og holder på varmen - den har altså en drivhuseffekt som er meget større end den vi har på Jorden. Pga. denne tykke atmosfære skal man bruge radar-stråler til at tage billeder af overfladen, og gør man det, så ser Venus helt anderledes ud end hvis man tager et normalt billede.

Venus er godt nok næsten ligeså stor som Jorden, men den vejer kun ca. 20% af Jorden. Det kan ca. svare til at Venus vejer så meget som 1 barn og Jorden vejer ligeså meget som 2 voksne.

Atmosfæren består næsten udelukkende af CO2, en giftig gas som vi også har på Jorden. CO2 er det som bliver lavet når vi afbrænder kul, olie og gas på Jorden og kommer blandt andet ud af biler og skorstene i store mængder i byer. Det bliver også kaldt for en drivhus gas da den er med til at varme Jorden op fordi den får vores atmosfære til at fungere som et drivhus, altså et hus lavet af glas som er designet til at holde på varmen.

Som tidligere nævnt er atmosfæren også så tung, at man vil blive knust hvis man som menneske prøver at lande på planeten uden en form for rumskib til at beskytte en. Trykket som man bliver udsat for er ca. 90 større end på Jordens overflade og det kan sammenlignes med trykket som ubåde bliver udsat for 1km under havets overflade. Rusland sendte i 1982 deres rumskib Venera 13 ned til overfladen og den overlevede i hele 57 minutter før den blev ristet af varmen og knust af trykket. Den nåede kun at sende et eneste billede inden den blev ødelagt.

Venus roterer rundt omkring dens egen akse utroligt langsomt. Faktisk, så tager den længere tid om at roterer rundt om sig selv, end den gør for at dreje en helt gang rundt omkring Solen. Den tager nemlig hele 243 dage om at dreje en gang rundt om sig selv og kun 224,5 dage om at dreje rundt omkring Solen i dens kredsløb.

Venus er opkaldt efter den romerske gudinde for kærlighed, skønhed og frugtbarhed.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste