Næste

Uranus - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

4 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Uranus
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/uranus

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Uranus er den koldeste planet i vores solsystem, selvom det ikke er den der er længst væk. Den har ringe ligesom Saturn, men de er ikke nær så store og flotte. De er faktisk så små at man knapt nok kan se dem på de billeder man har taget af planeten. De bedste billeder vi har af planeten er taget af rumfartøjet Voyager 2, da ingen andre rumfartøjer har været tæt på planeterne da de ligger så langt væk.

Uranus er planet nummer 7 fra Solen og den andensidste planet i vores solsystem. Jo længere væk fra Solen man kommer jo koldere bliver der, så man skulle ikke tro at denne planet var den koldeste da der er endnu en planet, Neptun, længere ude. Dette kan dog have noget at gøre med at den ikke laver så meget varme inde i sin kerne, og derfor ikke kan holde sig selv varm. Dens gennemsnitlige temperatur på overfladen er -210 grader celsius.

Uranus har 27 måner som alle er navngivet efter figurer fra de to engelske poeter William Shakespeare og Alexander Popes værker.

Uranus bliver også kaldt for en is-kæmpe, da den under dens yderste lag er så kold at mange af gasserne er frosne og bevæger sig rundt som en slags slush-ice.

Planeten er meget underlig i forhold til de andre planeter i vores solsystem idet den er drejet over 90 grader i forhold til resten af solsystemet. Det vil sige at dens ringe også er drejede og den nærmest triller rundt om Solen, i stedet for at snurre som en top som resten af planeterne.

Uranus tager hele 84 år om at rejse en hel gang rundt omkring Solen i dens kredsløb. Længere tid end både Jupiter og Saturn, men til gengæld roterer den ikke så hurtigt omkring sin egen akse som de 2 største planeter, dens dage er nemlig 17 timer lange.

Uranus er som den eneste planet ikke opkaldt efter en romersk gud, men derimod en græsk gud. Han var en af de originale guder og blandt hans sønner var de mægtige Titanere som senere afsatte ham som gudernes konge.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste