Tepotten Strukturalistisk Analysemetode

2 Visninger· 03 Apr 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,436
In Dansk

INDLEDNING
Den strukturalistiske analysemetode fokuserer på de strukturer og systemer, som kan findes i teksten. Der er fokus på forhold som form og indhold, modsætninger i teksten og karaktertyper. Denne analysemetode ønsker altså at finde almengyldige systemer bag alle tekstens dele fx. miljø, personer, handlingsforløb og m.m.

GRUNDSTRUKTURMODELLEN
Grundstrukturmodellen lægger tekstens modsætninger i et skema, modsætninger er placeret overfor hinanden, og man kan dermed have et overblik over hvilke modsætninger der er skrevet i teksten.

I Tepotten kan der findes en del modsætninger, blandt andet
- Velstand med armod
- Smagløst vand med te
- Flødekande og sukkerskål med tepotte
- hel med itu

Nu vil jeg læse 2 citater op der hver beskriver hel og itu:
“Der var en stolt tepotte, stolt af sit porcelæn, stolt af sin lange tud, stolt af sin brede hank”
“den blev løftet af den fineste hånd; men den fineste hånd var kejtet, tepotten faldt, tuden knak af, hanken knak af, låget er ikke værd at tale om, der er talt nok om det. Tepotten lå besvimet på gulvet, det kogende vand løb ud af den. Det var et svært stød, den fik, og det sværeste var, at de lo, de lo ad den og ikke ad den kejtede hånd.”
Her kan man se at modsætningerne kommer tydeligt til udtryk.

KONTRAKTMODELLEN
Tepotten kan indsættes i Kontraktmodellen, da der findes en kontrakt i eventyret. Denne kontrakt er bygget på forskellige harmoniske niveauer der rammes af brud.

Ved at anvende kontraktmodellen inddeler vi teksten i harmoniske niveauer og brud.
I denne tekst vil det være sådan, at den starter i harmoni efterfulgt af et brud, krise, harmoni, brud og harmoni.
Jeg vil nu snakke om, hvordan der sker disse skift i disse faser.

I indledning har vi et hierarki med bestemte kvaliteter, hvor tepotten er “dronningen" eller "den fineste" om du vil.
Bruddet på denne fase sker, da den kejtede hånd taber tepotten og den går i stykker. Derefter mister den sin status og bliver smidt ud
Krisen er nu startet og tepotten må nu vende sig til at leve i en lavere klasse, og her, indtræder der sig en målløshed over den situation den er kommet til.
Harmoni indtræder nu igen som medfølge af, at tepotten kommer ind i et nyt hierarki, hvor den giver afkald på sine egne behov og sætter blomsterløget først.
Da kommer der endnu et brud, hvor tepotten bliver slået midt over.
Endnu engang har tepotten lidt smerte, men efter det, så kommer der endnu en harmonisk fase, og den fremstår ved at tepotten finder fred i et afkald og de erindringer den har.
Nu vil jeg læse et citat fra teksten:
“Man slog mig midt over; det gjorde voldsomt ondt; men blomsten kom i en bedre potte, – og jeg blev kastet ud i gården, ligger der som et gammelt skår, – men jeg har erindringen, den kan jeg ikke miste.”

KONKLUSION
Tepotten er i denne historie gået fra at være den fineste i teselskabet, med til sidst at være itu, efter at den kejtede hånd tabte tepotten og kun have erindringen om dengang tepotten var den bedste.
I Grundstrukturmodellen fandt vi frem til forskellene mellem tepottens første og sidste tidsperiode, og udover det også forskellene med tepotten og sukkerskålene.
Kontraktmodellen gav noget fokus på de perioder der var i historien og om deres harmoniniveau.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste