Næste

Saturn - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

3 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,459

Emne: Saturn
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/saturn

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Saturn er den planet som man altid kan genkende fordi den har de store flotte ringe omkring sig. Saturns ringe er lavet af støv, sten og klipper som flyver rundt omkring planeten. Den bliver også kaldt for planeten med ringene.

Saturn er den 6. planet fra Solen og den anden største planet i vores solsystem. Den har 62 måner, hvor de 2 største hedder Titan og Rhea. Saturn er også lavet af gas og gasplaneterne kalder man også for gaskæmper, fordi de er så store i forhold til normale klippeplaneter.

Saturn er meget stor, men den vejer ikke så meget per kvadratmeter. Faktisk vejer den så lidt at, at hvis man havde en kæmpe rum-balje med vand, så ville Saturn flyde, ligesom en båd eller et stykke træ. Selvom noget er stort, kan det godt have en forskellig vægt fra andet - sammenlign f.eks. en spand fuld af fjer og en spand fuld af jern.

Selvom Saturn er 764 gange størrer end Jorden, der kan altså være 764 Jordkloder inden i Saturn, så vejer den kun 95 gange så meget, altså ligeså meget som 95 Jordkloder.

Kæmpe storme raser også på Saturn og specielt stormene ved polerne er specielle, de er nemlig seks-kantede, og de stopper aldrig.

Saturns måner ligger meget skævt i forhold til de andre planeter i solsystemet. En af dem der ligger mest skævt er Iapatus, den er også en af Saturns måner som ligger længst væk fra planeten. De mest kendte af Saturns måner hedder Rhea, Enceladus, Titan og Iapatus.

Enceladus er så lys, pga. al dens vand og is, at den reflekterer næsten al det sollys som den modtager, ligesom et spejl. Man regner med at det meste af al isen på en af Saturns store ydre og brede ring kommer fra Enceladus månen. Ringen kan ses på et billede taget af rumfartøjet Cassini og ligner et blå tåge af iskrystaller. Enceladus har nemlig store vulkaner på sig som sender ikke lava, men vand ud i rummet omkring Saturn - ligesom en gejser på Jorden sender vand op fra dybt under vores overflade.

Saturns måne Titan er den andenstørste måne i vores solsystem, kun overgået af Jupiters Ganyemede. Det er en interessant måne fordi den har en tyk atmosfære og man kan se at den har flydende væske på sin overflade. Ligesom Jorden har vand så har Titan altså en anden form for væske i dens søer og have.

Ligesom Jupiter, så drejer Saturn meget hurtigt rundt omkring sig selv. Det tager den kun 11 timer og at dreje en hel omgang omkring sin egen akse. Den ligger også så langt væk fra Solen at det tager den hele 29 år og 6 måneder om at komme en hel gang rundt i dens bane omkring Solen. Ligesom dens måner har en skæv akse i forhold til de andre planeter i Solsystemet, så har Saturn selv også en skæv akse i forhold til de andre.

Planeten er opkaldt efter Saturn, den romerske gud for landbrug. Han var en af de første romerske guder og var derfor meget velkendt i gamle dage. Lørdag på engelsk er også opkaldt af Saturn, altså Saturday.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste