Næste

Planeter - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

0 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Planeter
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/planeter

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

En del af
WWW.UVPH.DK
Undervisning på hovedet - UVPH

Jorden, der hvor vi lever, er en planet. Jorden er faktisk en kæmpe stor rund klippe som flyver igennem det store tomrum. Hvis vi går ligeud på Jorden og bliver ved med at gå og gå og gå, så kommer vi til sidst hen dertil hvor vi startede vores gåtur. Ligesom hvis man tegner en lige streg på en rund bold.

Planeter kan se meget forskellige ud, men de er altid runde eller næsten helt runde. De kan også være store og små. De kan have vand ligesom jorden, men de kan også være helt tørre og ikke have noget vand. Faktisk så har de fleste planeter ikke vand på sig og de har heller ingen luft, så mennesker kan ikke trække vejret på andre planeter end jorden.

Planeter deles op i 2 forskellige typer. Den ene og mest kendte type er klippe-planeter. Jorden er en klippeplanet. Eftersom den er lavet af klippe, som er hårdt, så kan vi altså gå på overfladen af denne type planeter. Det gør også at der kan vokse planter i jorden som ligger oven på klippen. Der er 4 klippe-planeter i vores solsystem, de hedder Merkur, Venus, Jorden og Mars.

Den anden type planet er gas-planeter. De er som regel større end klippe-planeter og da de er lavet af gas, så kan man altså ikke gå på dem. Der kan heller ikke vokse planter på gas-planeter da der ikke er nogen fast overflade eller jord. Der er 4 gas-planeter i vores solsystem, de hedder Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Den Internationale Astronomiske Union (IAU) besteme i 2006 hvad det kræver for at man kan kalde en klippe ude i vores solsystem for en planet. De kom frem til 3 bestemte punkter:

Den skal være i kredsløb omkring solen.
Den skal være stor nok til dens tyngdekraft gør den rund eller næsten hel rund.
Den skal have ryddet dens bane omkring solen for andre flyvende klipper.

Vores solsystem er fuld af kometer og asteroider som flyver rundt omkring solen, både store og små. Men de fleste af dem er så små at de ikke kan blive rundt, da deres tyngekraft, som hænger sammen med deres størrelse, ikke er stor nok til at ændre på deres udseende.

Pluto er det vi kalder for en dværg-planet. Den er nemlig stor nok til at gøre sig selv rund og den er også i kredsløb omkring solen. Desværre så er den ikke stor nok til at rydde dens bane for andre asteroider. Pluto ligger nemlig i et stort asteroide bælte som indhylder hele vores solsystem og hedder Kuiperbæltet.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste