Næste

Neptun - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

4 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Neptun
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/neptun

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH


Neptun er den planet som ligger længst væk fra Solen. Den ligger så langt væk at man ikke ved så meget om den. Man ved dog at det er den mindste af de 4 store gasplaneter og at den har nogle små ringe omkring sig.

Planeten er nummer 8 fra Solen og er ligesom Uranus også det som man kalder for en is-kæmpe. Den er lavet af næsten det samme som Uranus, men har flere af de typer gas som er en slags slush-ice. Neptun har 14 måner og det er den eneste planet som matematikere regnede ud fandtes, før man havde set den igennem et teleskop.

Neptun har solsystemets vildeste storme. Hastigheden på vinden kan nå op til 2.100 kilometer i timen og de kan vare fra flere måneder til år. Man regner med at disse storme bliver dannet pga. dens kerne som er varmere end Uranus' men at dens omgivelser er meget kolde, fordi den er så langt fra Solen. Dens overflades gennemsnitstemperatur er -200 grader celsius.

Neptuns største måne hedder Triton. Det er den eneste store måne som drejer i modsat retning af sin planet. Man tror at Triton er en meget stor asteroider som kom ude fra det asteroidebælte som omgiver hele vores solsystem, Kuiper-bæltet, og at den er blevet fanget af Neptuns tyngdekraft. Månen består mest af is lavet af frossen vand.

Neptun er en meget langsom planet i dens kredsløb omkring Solen i forhold til de andre planeter. Det tager den faktisk hele 165 år om at dreje en hel omgang rundt omkring Solen, det er næsten dobbelt så langt tid som Uranus, som er den planet som tager anden længst tid. Den drejer dog lidt hurtigere rundt omkring sin egen akse end Uranus, en dag på Neptun varer nemlig kun 16 timer.

Neptun er blevet opkaldt efter havets gud fra romersk mytologi, fordi planeten har en flot blålig farvet overflade.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste