Næste

Merkur - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

0 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,413

Emne: Merkur
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/merkur

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Merkur er den mindste planet i vores solsystem. Den ligner vores Måne meget, men den er i kredsløb omkring Solen og ikke Jorden. Det er den planet som ligger tættest på Solen. Merkur har ingen måner selv. Der er ikke jordskælv på Merkur og overfladen ændrer sig heller ikke. Pga. at overfladen ikke ændre sig, så kan man se alle de gange planeten er blevet ramt af meteorer. Den største meteor som har ramt Merkur var så stor at den lavede et krater som er længere end 1500km på tværs. Vi kalder krateret for Caloris Basin.

Selvom Merkur er den planet som er tættest på Månen, så er det kun den anden varmeste planet i vores solsystem. Selvom det ikke er den varmeste, så er der stadigvæk stegende hedt på overfladen, nemlig op til 400°C. Merkur er ikke den varmeste planet fordi den ikke har nogen atmosfære og planeten kan altså ikke holde på varmen. En atmosfære virker nemlig som en jakke om vinteren, den isolerer og holder en varm. Men selvom der er meget varm om dagen, så er der frysende koldt om natten, faktisk er der helt ned til -180°C, så koldt bliver det ikke nogle steder på Jorden.

Merkur er opkaldt efter den romerske gud af samme navn. Merkur var guden for kommunikation, hurtighed og handel. Han var også den gud som førte de døde til underverdenen ved at føre dem over de dødes hav.

I 2004 sendte NASA et robot-rumskib i kredsløb omkring Merkur for at studere planeten. Rumskibet hedder MESSENGER og det har taget den 7 år at komme hen til planeten for at tage billeder og lave andre komplekse undersøgelser. Den sender informationerne og billederne tilbage til Jorden via radiobølger.

Merkur er meget tæt på Solen og pga. af dette så har den også rekorden i at komme en hel gang rundt omkring Solen hurtigst. Det tager kun Merkur 88 dage om at komme hele vejen rundt. Dog roterer den langsomt rundt omkring sig selv. Det tager den hele 58 dage for at dreje rundt omkring sig selv. Jorden drejer rundt omkring sig selv på kun 1 dag.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste