Næste

Jupiter - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

0 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Jupiter
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/jupiter

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Jupiter er den største planet i vores solsystem. Selvom det er den største planet, så er den stadigvæk meget mindre end Solen. Solen er nemlig ikke en planet. Jupiter er også den planet med flest måner, den har nemlig 67 måner i alt.

Planeten er den første af gasplaneterne og nummer 5 i alt fra Solen. Den er lavet af gas så man kan altså ikke lande på planeten og der er konstant store storme som raser på planeten. Der er specielt en stor storm som man kan se fra lang afstand.

Selvom Jupiter er den største planet i vores solsystem, så ved vi ikke så meget om den. Det vi ved om planeten har vi fra det ubemandede rumskib Galileo. Galileo blev sendt mod Jupiter i 1989 og først 6 år senere, i 1995 ankom den til planeten. Siden dens ankomst har den samlet data ind og taget billeder af Jupiter og dens mange måner. I 2003 var dens mission slut og man sendte den ind mod hjertet af Jupiter for at se hvordan planeten opførte sig under overfladen.

Det man fandte ud af var at Jupiter er radioaktiv. Faktisk så er planeten så radioaktiv at hvis man kommer bare 300.000km tæt på planetens overflade så vil man dø. Man fandt også ud af at trykket i skyerne var ekstremt højt, nok til at rumskibet blev helt knust da det kom bare 150km ind under overfladen. Der var også varmt, og Galileo nåede at måle temperaturer op til 151 grader inden vi mistede kontakten.

Selvom man byggede et rumskib der mindede om en ubåd, som kunne klare det store tryk fra Jupiters atmosfære, så kan man ikke rejse hele vejen igennem planeten. Jupiter har nemlig en fast kerne som man regner med består af primært Jern og andre metaller.

Jupiters måner har navne som Europa, Callisto, Ganyemede og Io. Specielt Europa er interessant fordi den har en overflade som er frossen og man tror at der måske er vand under isen. Hvis der er vand så kan der være liv og man har planlagt ubemandede missioner til månen. Både ESA, den Europæiske Rum Organisation og NASA, den Amerikanske Rum Organisation vil sende ubemandede rumskibe i løbet af 2020’erne. Også Ganyemede er speciel i det den faktisk er størrer end den mindste planet i vores solsystem, Merkur. Men eftersom Ganyemede er i kredsløb rundt omkring Jupiter og ikke Solen, så kalder vi den altså ikke for en planet, men bare en måne.

Jupiter er den planet som drejer hurtigst rundt omkring sig selv. Det tager den kun 10 timer at rotere en omgang omkring sin egen akse. Så selvom planeten er stor, så kan den altså godt bevæge sig hurtigt. Det tager dog Jupiter lidt længere om at komme hele vejen rundt omkring Solen i dens kredsløb. Det tager faktisk hele 11 år og 11 måneder om at komme en omgang rundt omkring Solen. Grunden til den lange kredsløbstid er ikke fordi den bevæger sig langsomt igennem rummet, men derimod fordi dens bane er så stor fordi den er langt væk fra Solen.

Planeten Jupiter er ligesom de andre opkaldt efter en romersk gud. Jupiter var i romersk mytologi kongen over de andre guder og samtidig gud for himlen og torden.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste