Næste

Jorden - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

0 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Jorden
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/jorden

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Jorden er der hvor alle mennesker bor. Det er vores hjem. Jorden er rund og er en planet ud af 8 som drejer rundt omkring Solen. Jorden er altså i kredsløb omkring Solen. Vi kalder også Jorden for ’Den blå planet’ fordi vi har så meget vand.

Når man ser på de 8 planeter i vores solsystem, så tæller man dem fra hvor tæt de er på Solen. Jorden er planet nummer 3 og vi har en enkelt måne som vi bare kalder for Månen. Ligesom vi er i kredsløb rundt omkring Solen, så er Månen i kredsløb omkring Jorden.

I gamle dage troede man at Jorden var i centrum af ikke bare vores lille solsystem, men i midten af hele vores univers. Nu ved man derimod at Jorden bare er en meget lille prik i det store univers og det eneste som vi er i midten for er Månen, som jo er i kredsløb omkring os. Man troede også at Jorden var flad og at hvis man blev ved med at sejle ligeud i havet, så ville man falde ud over kanten. Der er mange tegn på at Jorden er rund, men senere fandt man så ud af at Jorden altså var rund, da hvis man blev ved med at sejle i den samme retning, så kom man hen områder man har været i før.

Jorden er det man kalder for en klippeplanet. Det er den fordi den har en fast overflade, altså en overflade som man kan gå på. Det meste af Jorden er lavet af sten og klipper. Vi er også den eneste planet i solsystemet som har flydende vand og altså mulighed for at mennesker og dyr kan leve.

Jorden har en varm indre kerne som er lavet primært af Jern og Nikkel. Den har også en ydre kerne som er mere flydende end den indre, selvom den også primært er lavet af Jern og Nikkel. Efter den ydre kerne, så kommer der et lag der hedder Kappen. Dette er et stort lag som er lavet mest af forskellige sten og klipper. Det sidste lag er overfladen på Jorden og det lag kalder man for Skorpen. Skorpen ved vi hvad består af, det kan vi se ved at kigge ud af vinduet. Der er bjerge, vand, sand, jord og meget mere.

Det der gør Jorden helt unik fra menneskers perspektiv er at vi har både masser af vand og en atmosfære hvori i vi kan trække vejret. Specielt vores atmosfære er unik, da den indholder ca. 21% ilt, altså det som vi hiver ud af luften for at kunne trække vejret. På Mars har man ingen atmosfære og på Venus har man en tyk og giftig atmosfære.

Drivhus effekten er et begreb som vi bruger om vores atmosfære. Det har fået sit navn, fordi vores atmosfære fungere for vores planet på samme måde som et lag glas fungerer for et drivhus - den holder på varme som en vinterjakke. Når Solens stråler rammer vores jord, så bliver Jorden varmet op - dette er dejligt og giver os et godt klima på Jorden så vi mennesker kan leve her. Rummet omkring Jorden er koldt og er med til at holde vores planets temperatur nogenlunde den samme hele tiden. Solen varmer Jorden op og rummet køler den ned - dette sker hele tiden, både dag og nat.

Der opstår dog et problem med denne balance i varme fra Solen og kulden fra rummet. Problemet kommer når Jorden bliver for god til at holde på varmen, for så stiger temperaturen på vores planet. Det der gør Jorden i stand til at holde på ekstra varme er noget vi kalder for drivhusgasser, og specielt en af de drivhusgasser er en stor synder, nemlig CO2. Når indholdet af CO2 i atmosfæren stiger, så stiger temperaturen altså på Jorden.

Det slemme ved at temperaturen stiger er at sne og is på f.eks. Sydpolen og Grønland begynder at smelte, og når isen smelter så kommer der mere vand i havet og så stiger vandet og kan oversvømme store områder. Der er mange andre dårlige ting ved at temperaturen stiger på vores planet, prøv selv at undersøg hvilke.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste