Opret en gratis brugerprofil for at se videoen.

Næste


H.C. Ørsted: Jens Paaske - elektromagnetisme og kvanteelektronik

2 Visninger
skoleflix
2,271
Offentliggjort på 29 Dec 2020 / In Fysik/kemi

Miniaturiseringen af elektriske komponenter er nået til vejs ende. En enkelt transistor på Samsungs seneste microchips måler kun 4 nanometer, altså godt samme størrelse som bredden af en DNA helix eller omtrent 40 brintatomer på række. På disse længdeskalaer har kvantemekanikken for længst gjort sit indtog med Plancks konstant og flydende strømme er blevet til elektroner, som kvantetunnelerer gennem energibarrierer. 
I dette foredrag fortæller Jens Paaske om bestræbelserne på at forstå samspillet mellem elektronernes magnetiske og elektriske frihedsgrader i nanoskopiske systemer. Hvad er den elektriske modstand af et brintatom, og gælder Ohms lov forresten stadig? Kan vi gentage Ørsteds forsøg og få en elementarkompasnål til at slå ud under påvirkning af tunnelerende elektroner?

Jens Paaske er lektor i teoretisk faststoffysik og sektionsleder for faststoffysik ved Niels Bohr Instituttet. 

Foredraget er del i en serie af foredrag organiseret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i anledning af fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.

Foredragsrækken er støttet af Carlsbergs Mindelegat og Carlsbergfondet.

Vis mere
0 Kommentarer sort Sort By

Facebook kommentarer

Næste