close

Velkommen til Skoleflix.dk!


Del dine egne undervisningsvideoer eller upload dine favorit videoklip fra Youtube.


Del gerne budskabet til andre lærere og elever.


God fornøjelse!

Opret en gratis brugerprofil for at se videoen.

Næste


Bankers pengeskabelse - 5. Hvordan banker skaber penge gennem clearing

2 Visninger
skoleflix
276
Offentliggjort på 25 Jul 2020 / In Andet

Banker skaber penge, når de yder lån til kunder. Ethvert lån skal bruges til en betaling, og når banken afvikler denne betaling for kunden, sendes beløbet ud i betalings- og afviklingssystemet, hvor det som oftest cleares med andre tilsvarende beløb, dvs. modregnes uden penge.

Denne video genemgår hvordan tre forskellige lånesituationer gennemføres af en bank:

A. Et lille lån glider umærkeligt ind i betalingerne og afvikles.

B. Et større lån kan banken også klare uden at trække de store penge op af lommen, for den låner bare af de andre banker i Sumclearingen eller på interbankmarkedet.

C. Hvis mange banker udlåner store beløb, som de jo gør i opgangstider, på vej frem mod en boble, hvad sker der så? Det klarer systemt også fint, for i clearingen udlignes beløbene med hinanden og bankerne har stadig ikke brug for særlig mange penge til at klare det med. Så længe bankerne øger långivningen i takt, kan de skabe alle de penge de vil, for det er kun forskellene eller marginalerne, der er brug for i Sumclearingen, der afvikles som altid. Systemet tillader en meget stor udvidelse af pengemængden, og bankerne udnytter den mulighed til fulde - og bidrager derved gevaldigt til at blæse finansielle bobler op.

Læs mere på www.godepenge.dk

Næste video, nr. 6: https://www.youtube.com/watch?v=i6ZCO3seMR4

Vis mere
0 Kommentarer sort Sort By

Facebook kommentarer

Næste