Næste

Asteroider - Rummet og vores solsystem - Natur og teknologi på hovedet - NTPH

2 Visninger· 31 Mar 2021
skoleflix
skoleflix
5 subscribers
2,405

Emne: Asteroider
Kategori: Rummet og vores solsystem
https://www.ntph.dk/asteroider

For interaktive opgaver og tekster, se
https://www.ntph.dk
Natur og teknologi på hovedet - NTPH

Forskellen mellem asteroider, meteorer og kometer er lidt ligesom forskellen mellem planeter og måner, altså mest deres størrelse og hvad de er lavet af. Asteroider er store sten, de kan være store som en fodboldbane, som flyver rundt i rummet og meteorer er mindre sten på ca. 1 meter i størrelsen. 1 meter er ca. så bredt som hvis man strækker sine arme ud til hver sin side.

En komet er ligesom en asteroide, men i stedet for kun at være lavet af sten og metal, så er den også lavet af en masse is. Man kan altid genkende kometer fra asteroider når de flyver forbi Solen, for der bliver de varmet op og får en flot hale af forstøvet og smeltet is.

Et stjerneskud er ikke en stjerne som flyver væk eller bevæger sig hurtigt. Et stjerneskud er derimod en meteor som kommer ude fra rummet og flyver ind i Jordens atmosfære. Når en meteor eller noget andet tungt rammer vores atmosfære så begynder den at blive varm og der går ild i den. Stjerneskud er altså flotte meteorer med ild i der flyver på himlen og er på vej ned mod Jorden. Dens hale er lavet af støv, røg og ild og på billeder ser vi dem tit med en lang lysende hale pga. det kraftige lys som den udsender når der går ild i den. Som regel er de så små at de brænder op inden de rammer vores Jord, men nogle gange er de store nok til at de lander hele vejen nede på Jorden og forårsager et stort brag og måske også ødelæggelse.

Man har ved hjælp af matematiske udregninger siden starten af 1700 tallet kunne forudsige kometers og asteroiders bane rundt i solsystemet. De er nemlig, ligesom alle planeterne, i kredsløb omkring Solen. En af de mere kendte kometer er Halleys komet, som flyver forbi Jorden en gang hvert 75.-76. år. Man har kendt til kometen siden før den bibelske figur Jesus siges at være født, altså for over 2000 år siden, men det var som fortalt først senere at man kunne udregne hvornår man kan se den fra Jorden. Næste gang vi kan se den fra Jorden bliver i år 2061.

Vis mere

 0 Kommentarer sort   Sort By


Facebook kommentarer

Næste