Tips og tricks til hjemmeundervisningen

Hvordan kan forældre holde deres børn på rette spor og med succes navigere inden for virtuel og hjemmebaseret læring? Her er otte tip til at organisere dit hjemmeskolelæringsmiljø og holde alle på ret..

Tips og tricks til hjemmeundervisningen


Hvordan kan forældre holde deres børn på rette spor og med succes navigere inden for virtuel og hjemmebaseret læring? Her er tips og tricks til at organisere dit hjemmeskolelæringsmiljø og holde alle på rette spor.

 

1. Du skal fortsat være forælder – ikke lærer!

Husk at der er forskel på, at hjemmeskole sine børn fuldtid (altså at de slet ikke går i skole), og så den situation vi står i nu.

Du skal ikke undervise dine børn, men hjælpe dem med at lave de lektier og opgaver, som skolen har ansvaret for at strukturere og gøre tilgængelige. Du skal ikke pludselig være hverken hel- eller deltidslærer. Du skal bare være en forælder, der hjælper dit barn med lektier og opgaver.

Bare lige så vi har det på plads. Lad os kigge på hvordan du skaber tid.

2. Lav en forventningsafstemning med dit arbejde

Afklar med dit arbejde hvor meget de forventer, og lad dem vide hvis det er urealistisk meget. Tjek også hvad der står i din overenskomst (hvis du har sådan en) om situationer som denne. Måske er der formuleringer som ”tilstræbe at udføre arbejdet hjemmefra” og ” i det omfang , det er muligt…”.

Uanset hvad der står, står vi som samfund i noget, vi vel godt kan kalde en nødssituation, og alle parter er nødt til at give sig lidt for at få det hele kan hænge sammen. Det er du ogå. Og det er din arbejdsplads også.

3. Indstil dig på at det bliver anderledes for en tid

Indstil dig på at du dels ikke kommer til at arbejde på samme måde, som du plejer denne tid, og dels heller ikke kommer til at arbejde så meget, som du (og din arbejdsplads) gerne vil have. Sådan er det bare, og jo hurtigere du bliver bare nogenlunde gode venner med det faktum, jo bedre bliver det for alle. Også for din arbejdsplads.

4. Hold et møde og læg en plan

læg en planHold et møde med din partner. Hvis du ikke har en partner, så hold et møde med dig selv. Kig på din/jeres situation lige nu. Hvad er dine/jeres vilkår? Hvor meget vil du/I gerne putte ind i den tid der er? Er det realistisk?

Lav så en plan. Skab gerne blokke af tid til hinanden / til dig selv. Man kan nå rigtig meget på tre effektive timer.

Tænk på al den tid du får foræret/ ikke behøver at være på arbejde pt, fordi du ikke bliver forstyrret at kolleger, ikke skal til personalemøder, ikke skal sludre i kantinen og ikke skal pendle. I det lys skrumper en arbejdsdags omfang i tid betydeligt.

5. Kom hinanden i møde

Lav skiftehold og vær fleksible i hvordan det kan skures sammen, alt efter hvad I har af opgaver og møder hver især. Men lad være med maxe tiden helt ud. Der er også brug for familietid lige nu. Tid hvor I er bare er, og har mulighed for at tage de snakke med jeres børn som presser sig på.

6. Brug de tidlige morgentimer

hjemmearbejde og hjemmeskole - brug de tidlige morgentimer

Har du større børn, eller børn med et godt sovehjerte, kan du lade dem sove længe, og selv stå tidligt op. Man kan nå meget fra kl 6 til 8.

Jeg har selv benyttet mig af denne strategi et par gange om ugen de seneste år, og jeg kan bekræfte hvor effektivt det er. Det er noget helt særligt sprødt og uforstyrret over de tidlige morgentimer. Og kaffen smager ekstra godt.

7. Skab overblik for børnene – og husk hyggen

Gør det tydeligt for børnene, hvornår der er skole, og hvad der er på programmet i dag.

Skriv opgaver ned på en liste. Det er tilfredsstillende at kunne strege opgaver ud, når de er løst, og det motivation til lige at snuppe en mere.

Lav en god ramme om hjemmeskolen. Indret spisebordet til klasseværelse eller fælles arbejdsbord. Gør det rart med en frugttallerken, et par stearinlys og noget stille musik.

Husk pauser!

8. Hjemmeskole går hurtigt

Husk at hjemmeskole går hurtigere end almindelig klasseundervisning. Dels kender du dit barn rigtig godt, og kan derfor hjælpe meget præcist på dets nuværende niveau. Og dels er der stor forskel på at skulle hjælpe 28 børn og så 1 eller 2. Du er langt mere til rådighed for dit barn/ dine børn, der samtidig ikke skal bruge meget tid på at sidde og vente, men kan blive hjulpet videre med det samme.

Derfor er I langt hurtigere færdig og behøver ikke holde skole fra 8-14, men måske bare fra 9 til 11 eller 12. Derefter er der masser af tid til at gå videre til alle de alternative fag, som denne tid også byder på. Se tip 11.

9. Lad børnene hjælpe hinanden

hjemmearbejde og hjemmeskole - lad børnene hjælpe hinandenHar du mellemstore og store børn, kan de nogle dage være lærere for hinaden.

Større børn kan også lave lektier sammen med deres klassekammerater over skype, messenger eller andre platforme.

10. Lad bedsteforældre fjernundervise børnene

Send børnenes lektier fra aula videre til besteforældre og lad dem mødes med børnene over facetime, mens du er effektiv med dit arbejde. Det er win-win for alle parter.

11. Tænk i al den anden læring dine børn får lige nu

Du må ikke underkende læringen fra alle de alternative fag dine børn helt automatisk bliver undervist i lige nu.
Det kan godt være, at alle i klassen ikke er nået til præcis sammen side i matematikbogen, når de engang vender til skolen. Men alle har fået en god portion læring om livet med sig, og det har stor værdi.

Lige nu lærer dine børn bla. noget om:

Hjemmearbejde og hjemmeskole - masser af alternative fag

  • at rykke sammen, når noget kræver det

➡️ at være fleksibel og noget om, hvad man gør, når man er nødt til at lave om på det man plejer

➡️ at prioritere

➡️ at udsætte egne behov for fællesskabt. Både det lige fællesskab hjemme i jeres familier og det store fællesskab i vores land og samfund.

➡️ at få det bedste ud at en meget anderledes situation

➡️ at hjælpe hinanden som familie

➡️ kreativitet og gode ideer der opstår, når kedsomheden har været på besøg en tid

➡️ medier og journalistik

➡️ hvordan samfundet fungerer

➡️ samfundssind

➡️ næstekærlighed og omsorg

➡️ fællesskab

➡️ og ikke mindst lærer det noget om sig selv og om jeres familie, og alt hvad der sker i jeres relationer og dynamikker

12. Hjemmearbejde og hjemmeskole 

Entrepreneurship på skemaet

Denne tid byder også på masser af muligheder for at opsøge sin egen læring.

Mindre børn lærer rigtig meget gennem leg, så lav ikke lektie-skole for dem hele dagen. Et par timer er alt rigeligt for dem. Lad dem lege og lege og lege.

Hjemmearbejde og hjemmeskole - sæt entrepreneuship på skemaet

For større børn er der også masser af læring lige foran næsten på dem.

Kast dine børn ud i nye opgaver. Stik dem en opskrift (eller bed dem selv finde en), send dem i køkkenet, og se hvilken kage der kommer ud af det.

Lad dem være kreative og sæt faget ”innovation og entrepreneurship” på skemaet. Hvad kunne det være fedt, hvis nogen havde opfundet allerede, så vi kunne bruge det i en situation, som den her? Kan vi opfinde noget? Eller få en ide til, hvordan noget kunne se du eller tage form? Noget som kunne gøre noget nemmere eller rarere for nogen i en tid som denne? De gamle? De små børn? Forældre? Venner? Dem der arbejder i sundhedsvæsenet eller i supermarkederne?

Fremtiden (og nutiden) kalder på folk med gode ideer, mod og handlekraft, så spor endelige dine børn ind på den vej.

 

Kommentarer 0

Ingen kommentarer fundet